Work-life uit balans? Bel frank

Wat is jouw chronotype

Een ‘slaaparts’ zegt dat er vier typen mensen zijn. Hieronder vind je de ideale dagelijkse routines voor elk van de 4. Welk chronotype ben jij?

Ben jij een ochtend of een avondmens?

De indeling ochtend- en avondmens is veel te beperkt. Als het gaat over gezondheid en productiviteit, gaat het niet alleen om wat je doet – goed eten, sporten en hard werken – het gaat ook over wanneer je het doet.

Chronobiologie: 4 chronotypes

Chronobiologen die gespecialiseerd zijn in dag-nachtritmes hebben ontdekt dat iemands chronotype vastgeroest zit in de hypothalamus. Dat is de kleine klier in de hersenen, die jouw bioritme regelt.

Volgens psycholoog en slaapspecialist Dr. Michael Breus zijn er vier chronotypes, die hij dolfijnen, leeuwen, beren en wolven noemt. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit beren; de rest is verdeeld tussen dolfijnen, leeuwen en wolven.

Het weten van je chronotype is belangrijk. Je kunt je activiteiten gaan inplannen in de voor jou perfecte balans tussen tijd en specifieke activiteiten.

 

Chronotype Dolfijn

Mensen met dit chronotype zijn lichte slapers, die moeite hebben met het volgen van een normale slaaproutine. Ze worden dan ook vaker ’s nachts wakker . Ze zijn het meest productief in het midden van de ochtend, tot de vroege namiddag. Dolfijnen vertegenwoordigen 10% van de bevolking.

Chronotype Leeuw

De leeuw is de zogenoemde ‘early bird’. Mensen met dit chronotype worden vroeg wakker en zijn het meest productief in de ochtend. Ze halen het grootste deel van hun productiviteit voor het middaguur. Ze zijn van nature moe tegen de avond en gaan vroeg slapen. 15-20% van de bevolking heeft dit chronotype.

Chronotype Beer

Beren hebben de neiging om te slapen en wakker te worden volgens de zonsopkomst en -ondergang. Dit betekent dat ze overdag het meest energiek zijn, en ’s nachts moeiteloos in slaap vallen. Hun productiviteit-piek vindt halverwege de ochtend plaats en daalt halverwege de middag. 50% van de bevolking heeft dit chromotype.

Chronotype Wolf

Dit zijn de nachtuilen. Mensen met dit chronotype slapen later en worden ook later wakker dan anderen. Hun productiviteit-piek vindt plaats op het midden van de dag en ‘s avonds nadat alle anderen al zijn uitgelogd. Wolven vertegenwoordigen 15-20% van de bevolking.

Bijvoorbeeld: ben je een beer dan blok je tijd tussen half 10 en 11 uur voor je moeilijkste taak van die dag. Dan ben je op z’n scherpst. Bewaak dat ogenblik ‘met je leven’. Om vier uur ’s middags is je oog-hand coördinatie het hoogst. Ga dan zaken organiseren, opruimen etc. Hoe simpel!
Wil je een stap verder gaan? Overweeg dan om je ideale week te gaan ontwerpen.

Van discipline naar routine.

Als je wilt dan kan ik je helpen om jouw dagindeling (binnen 2,5 uur online) zo te maken dat je voldoende energie hebt voor je belangrijkste taken die dag én energie overhebt voor de avond.

Investering: € 225,- excl. 21% btw. p.p.
(7200 mensen gingen je voor …). 

Sparren hierover? Bel 023 – 5269448