Work-life uit balans? Bel frank

Herkennen van en omgaan met manipulatieve mensen.

1/3 van het werk gerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. De toenemende werkstress wordt o.a. veroorzaakt door de overvloed aan digitale informatiestromen, onzekere toekomstverwachtingen en de hoge eis aan flexibiliteit. Een onderdeel van werkstress dat vaak over het hoofd wordt gezien is het effect van een manipulerende collega op het team. Omdat dit gedrag vaak zo onopvallend plaats vindt valt het niet direct op. En áls het opvalt dan hebben we er vaak een acceptabel psychologische verklaring voor. Een verklaring omtrent een bepaald gedrag lost dat gedrag niet op! En daarmee kan dit manipulerend gedrag lang doorgaan.

Een speciaal soort onder de manipulerende mensen noem ik de ‘Giftige Persoonlijkheid’.
De Giftige Persoonlijkheid is een mix van drie psychologische stoornissen in één persoon. Omgang met een dergelijke persoonlijkheid kan een behoorlijke wissel trekken op je mentale welzijn. Ze kunnen zich voordoen als een goede vriend of vriendin. Hun destructieve handelingen kunnen verpakt zijn in de vorm van hulp naar jou toe. Ze hebben zelf nooit ergens schuld aan en wijzen altijd met de vinger naar een ander. De stress die ze bij jou kunnen veroorzaken is hevig. Deze opgebouwde stress kan neerslaan op je lichaam met waarschijnlijk nadelige gevolgen voor jou.

"Een Giftige Persoonlijkheid kan de productiviteit in je team enorm verlagen."

Onderdanige mensen trekken zich gewoonlijk terug van potentiële conflicten. Ze twijfelen over hun bekwaamheden en zijn bang om een standpunt in te nemen. Zo bouwen ze geen zelfvertrouwen op. Manipulatieve mensen willen, hoe dan ook, winnen.

Hoe kan dat en wat is er aan te doen?

Kennis over hoe Giftige Persoonlijkheden handelen en hoe jij daarop kunt reageren, geeft je ‘psychologisch lucht’.

Als we een probleem ervaren zijn er, in beginsel, twee manieren om daar mee om te gaan:
1. Je raakt overweldigd door de weerstand die je ontmoet en je trekt je terug.
2. Je gaat de uitdaging aan.

6 technieken

Onderstaand tref je zes tactieken aan van manipulatieve mensen.

1. Ze zijn indirect.
Emotionele Manipulators zijn bedreven om indirect hun zin te krijgen. Bijvoorbeeld, ze praten achter je rug om en krijgen anderen zover om dingen tegen jou te zeggen die ze zelf niet zouden zeggen.

2. Je zegt iets dat later, in een verdraaide vorm, op een negatieve manier tegen jou gebruikt wordt.
De manipulerende persoonlijkheid zal spreken met een air van eerlijkheid, dat in feite een dekmantel is voor hun ware bedoelingen.

3. Ze lijken het altijd erger te hebben dan jij.
Deze tactiek is vrij recht toe, recht aan. Het maakt niet uit welk probleem je hebt in je leven, de emotionele manipulator heeft altijd problemen die erger zijn dan die van jou. Ze verleggen de focus van jouw problemen naar hun veronderstelde problemen.

4. Ze kunnen de positieve energie van mensen om hen heen verlagen.
Gezien de onderling verbonden aard van het menselijk bewustzijn, beïnvloeden we elkaar continue. Dit gegeven kan in ons voordeel en in ons nadeel uitpakken.

5. Ze kunnen iets beweren om je later te verzekeren dat ze dat nooit gezegd hebben.
Dit is een wijdverbreide tactiek die gebruikt wordt in vele aspecten van de samenleving. Als je constant het gevoel hebt dat er iets mis is met je geheugen wees dan voorzichtig met je conclusie.

6. Ze kunnen je een schuldgevoel geven.
Emotionele manipulators zijn er experts in om jou een schuldgevoel te geven. Ze hebben het vermogen om je schuldig te laten voelen als je niets zegt, wel iets zegt, voor het niet tonen van genoeg emotie, voor het tonen van te veel emotie, voor het niet geven van aandacht of het geven van teveel aandacht. Er zijn geen grenzen die de emotionele manipulator niet zal overschrijden om je een schuldgevoel te geven.

Masterclass

Herkennen van en omgaan met manipulatieve mensen.

Voor iedereen die overeind wil blijven bij manipulatie.
Leer deze types op tijd herkennen, zodat je je bedrijf gezond kunt houden!

De duur van deze masterclass: De training duurt een halve dag.
Beoogd resultaat:

Dit is één van de 5 modules uit mijn “moet ik dit nu doen?” timemanagement training. Als je benieuwd bent naar meer praktische tools over hoe je je werkplek onder controle kunt houden dan kun je altijd even contact met me op nemen.

Over mij als coach

“Na 1 gezamenlijke en 2 zeer interessante 1-op-1-sessies met Frank kan/mag ik wel zeggen dat ik als persoon stappen heb gemaakt. Ik plan nu zelf in plaats van dat ik gepland word en houd dagelijks tijd over. Ik noem het zelf niet de clean desk, maar de clean head policy!”

5/5

Masterclass Herkennen van en omgaan met manipulatieve mensen aanvragen