Work-life uit balans? Bel frank

(Geen) nee kunnen zeggen

Wil je anderen niet teleurstellen? Zit je agenda overvol, omdat je alles voor iedereen doet? Wil je iets niet, maar doe je het toch? Wil je het liefst iedereen te vriend houden? Loop je jezelf regelmatig voorbij? Dan vertoon je pleasegedrag: iemand die geen nee kan zeggen.

(Geen) nee zeggen veroorzaakt stress.

Als je stress ervaart, maakt je lichaam zich direct klaar om te reageren op de bron van de stress. We noemen dat een stressreactie. De belangrijkste stressreacties zijn:

Vechten.
De stressbron uitschakelen.

Vluchten.
Zo ver mogelijk wegwezen van de stressbron.

Verstijven.
Als je niets meer doet en heel stil bent gaat de stressbron misschien wel weer weg.

Maar er is een onbekende 4e stressreactie …
Dat we als gevolg van stress kunnen vechten, vluchten of bevriezen weten we allemaal. Maar dat er in een langere rij van overleefgedrag een belangrijke 4e stressreactie is, namelijk to ‘fawn’ (aanpassen) is minder bekend.

Dit gedrag komt vooral voor bij volwassenen die zich als jong kind al moesten aanpassen om zich staande te houden. Zolang ze zich destijds maar onzichtbaar maakten, voor hun moeder zorgden of de lieve vrede bewaarden creëerden ze voor zichzelf veiligheid. Door het gedrag van anderen nauwkeurig te lezen en zich daarop af te stemmen cijferen ze zichzelf weg. Met als gevolg dat er geen goede verbinding met de eigen gedachten en behoeftes ontwikkeld kan worden.

Bovendien kost het vreselijk veel energie om de eigen gevoelens binnen te houden en ontspannenheid te faken terwijl de antennes continu scherp afgesteld staan. Dat daardoor depressie, uitputting of lichamelijke klachten kunnen ontstaan is dus niet zo gek.

Herken je dit bij jezelf of bij een collega die altijd klaar staat voor een ander?

Bewustwording van je pleasegedrag en onderliggende oorzaken kan een eerste stap zijn. Ik help je graag om weer zicht te krijgen op je eigen behoeftes en grenzen, zodat er ruimte ontstaat om de weg naar jezelf terug te vinden.

Ja, ik herken dit gedrag maar al te goed en wil meer informatie: 0235269448. info @ franktraint.nl